Nemzetközi Agatha Christie Fesztivál

img_3788.JPG

Tenerifén ma kezdődik az Agatha Christie Nemzetközi Fesztivál. Kétévente, november elején Tenerifén randevúznak egymással a rejtélyek szerelmesei. Két héten át színházi előadásokkal, kiállításokkal emlékeznek meg a krimi nagyasszonyáról. Szabadulószoba, angol, német, spanyol nyelvű filmvetítés szórakoztatja az érdeklődőket, számtalan izgalmas elfoglaltság kínálkozik kicsik- nagyok számára. Van egy hely, egy híres régi orchideakert, a Sitio Litre, ahol kertlátogatással egybekötött villásreggelivel várják ilyenkor az embert, s a botanikus kert is ingyen bejárható. Nem messze az 1927- ben még hosszas hajóúttal megközelíthető halászfalu, Puerto de la Cruz egyik első, annak idején Agatha- nak is otthont adó hotelétől, a Gran Hotel Taoro- tól lebilincselő látványban lehet része az utazónak. Az írónőről elnevezett, andalító utcazenétől csak még hangulatosabb terecske pompás kilátóhely is egyben. Innen indul a tarka lépcsősor, mintha csak egy óriás rendezgette volna szépen sorba, egymás tetejére hatalmas regénygyűjteményét. A lépcsőfokokra- a könyvek gerinceire természetesen a krimik címét írta a gigászi nyomdász.

 

 img_3391_2.JPG

Christie hajóval érkezett erre a világtól elzárt szigetre, miután néhány hónappal korábban rejtélyes körülmények között nyoma veszett. Eltűnése 11 napon át tartotta izgalomban a világot. Egy a hűtlen férjével folytatott veszekedéstől fűtött decemberi éjszakán autómobilba ült és maga mögött hagyta a családi fészket. Az üres kocsit később egy erdőben találták, az út mentén, egy tó közelében. Az újságokat, s az angol nyelvű világot mindennél jobban foglalkoztatta a titokzatos eset tengeren innen és túl. Még Arthur Conan Doyle, a kor másik krimiiró géniusza is beszállt a keresésbe egy spiritiszta médiummal az oldalán, hasztalanul. Az állítólagos amnéziától megzavarodott elméjű Agatha egy hotel kényelmét élvezte, ahová férje szeretőjének családnevén jelentkezett be. Akár ártatlan eltévelyedés, akár egy önérzetében megsértett feleség ördögien kimunkált bosszúja volt, az írónő nem számított ekkora felfodrulásra. De kétségtelen tény, hogy innentől kezdve még a korábbinál is nagyobb érdeklődés övezte személyét.

Magánéletének viharait maga mögött hagyva ideutazott, hogy mindentől távol lecsendesíthesse lelkének felkorbácsolt hullámait. Elfuserált házassága elfuserált végére tett itt pontot. Egy novellagyűjtemény- A titokzatos Mr. Quinn és egy regény- A titokzatos  Kék Vonat- született tollából az itt töltött idő alatt. 

 

img_3375.JPG

Emlékszem az első puhakötésű kötetre, ami- te jó ég! tizenegy évesen- a kezembe került. Holttest a könyvtárszobában. Méregzöld- fekete borítója gyűrött volt. Nem is kissé. Elnyűtte már a kíváncsiság. Nehéz, édeskés illatát sem tudom, nem is akarom elfelejteni. Ez a bátor, modern nő majd' száz évvel előttem járt az időtlen szépségű, megkövesedett lávaszoknyás Hölgyön. Tenerife új életet lehelt belé. Átmosta, megtisztította a lelkét. Feltöltötte melegséggel, derűvel, ihletet adott, új irányba fújta őt a narancsvirág és jázminillatú szél. Igazából innen indult mindent megváltoztató világhódító útjára. Ha ma élne, biztosan kihasználná az internet adta végtelen szabadságot. Biztosan futótűzként terjednének és felrobbantanák a világhálót is elképzelhetetlenül újszerű, gondolatai. Kíváncsi vagyok, mifélék lennének!

 

img_3325.JPG