Az állatbarát kert- első rész

A Nagy Mozigépesz befűzte legélénkebb, leglármásabb filmszalagját, s mi csak bámuljuk a színes- szagos akció- vígjátékot. Megérkezett a várva várt június!

 

screenshot_20220603-092710_2.png

 

Mázlisták vagyunk. Szemlélői, mellékszereplői lehetünk a filmnek, melyben nemcsak a káprázatos növények tündökölnek. Az állatszereplők  is a legjobb formájukat hozzák.

 

MADARAK

 

screenshot_20220603-001314_2.png

Minden évben sok madár fészkel nálunk. Gyakran -tudva, hogy nem eshet bántódásuk- a ház közelében. Most egy rigócsalád merészkedett a legközelebb. Naphosszat üldögéltek tojásaikon a szaletli andráskeresztjében mit sem törődve az alattuk zajló hétköznapokkal. Aztán egy reggel, mikor jóízűen falatoztak a cseresznyefa koronájában, egy szajkó, meg egy szarka lecsapott a fészekre. A furcsa pár látványa sem halványította el a tényt, hogy kedvenc rigófészkünk elnéptelenedett. Újat építenek védettebb helyen. Minden madárcsalád történetében előfordul ilyesmi.

 

Szárnyas barátaink jó szolgálatot tesznek a biokertben. A kártevőirtás oroszlánrészét ők végzik el. Cserébe télen mindig teli etető, nyáron friss vizű itató várja őket. És senki sem zavarja meg életük rendjét. Persze mindezt csak az ember nevében mondom. A többiekért nem kezeskedem. 

 

screenshot_20220602-215642_2.png

 

A szajkók és a szarkák az impozáns feketefenyőket választják otthonul. A társasházban soha nincs csend.  Minden napra akad botrány..

 

Olykor hatalmas pinty kolóniák pittyegnek, időznek napokig körülöttünk. Lármás népség. Fontoskodva ugrálnak ágról ágra a megelevenedő lombkoronán. A múltkor egy meggyvágópár mérte fel a terepet, aztán sajnos továbbállt. De előfordul az is, hogy megjelenik egy fácán az erdő alján. A harkály imádja az öreg, szúrágta villanyoszlopot az elvadult szomszéd kertben. egy állandó galambpár, s néhány félénk búbosbanka is megosztja velünk otthonát.

screenshot_20220602-234928_2.png

Csak a fecskék fogynak vészesen. Évről évre kisebb a naplementekor fejünk fölött kavargó, szúnyogvacsoráját vidáman fogyasztó szürke felhő.

 

Most a postaládát találta a legalkalmasabb fészekodúnak egy cinkepár. Öt kis tojásra vigyázunk minden kapunyitáskor. A család férfitagjai olyan bravúros ügyességgel, olyan finoman bánnak a súlyos fémszerkezettel, hogy már ki sem röppennek a postaláda lakói. De korsót, kancsót, boroshordót is otthonnak látnak időnként apró, kreatív madárszemek. S milyen igazuk van! 

A Titkos Kertet az erdőtől elválasztó kerítésen is ott díszeleg közös kezeink munkája, egy szépséges költőláda. 

 

MÁS TOJÁSRAKÓK

 

screenshot_20220602-153256_2.png 

Lábatlangyík és Haragos sikló. Ez a hivatalos nevük. Mi a félelmetes Haragos siklót jobban szeretjük,  bizonyára neki is tetszene ez a név. Puffog, sziszeg, aztán amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan tovább is áll. Soha nem felejtem, hogyan iszkolt előle egyszer egy kis vakond! Szinte kirobbant a túrásból, s végül sikerült megmenekülnie. A sikló még tekergőzött egy darabig fejét a földbe fúrva, aztán rájött, hogy hoppon maradt és ahogy jött, eltűnt. 

 

screenshot_20220602-214132_2.png

Legalábbis a hazai tájakon. Nyáron, párzási időszakban a legszebb. A hímek égszínkék feje messziről jelzi a szerényebb külsejű nőstények számára, milyen ostoba hiba volna elszalasztani egy ilyen remek férjjelöltet! Dinoszauruszok szíve dobog bennük. Sokkal bátrabbak a többi gyíknál. Évek óta élnek a ház közelében, ügyet sem vetve a naphosszat rájuk vadászó kiskutyánkra.

 

screenshot_20220603-090846_2.png

 

EMLŐSÖK

 

Rókák, vaddisznók telente, őzek csak nagyon ritkán vetődnek erre. Az erdei egerek viszont igazán mókás kis állatok. Szerencsére Matyika, a szomszédból naponta átlátogató macska gondoskodik arról, hogy télen is csak csak néhanap nézzenek be a kertbe, de én őket is kedvelem. Szórakoztató kis figurák. Alig látható, inkább csak érzékelhető, hogy valami átfutott a képen. 

 

screenshot_20220602-221731_2.png

A süngyerekek a mamájukat követve éjszakánként, mindig ugyanazon az útvonalon közlekednek. S ha épp ezen az útvonalon ástunk egy gödröt, reggel ki kell szabadítani egy- egy tüskés gombócot. Mostanában nem láttam őket. Inkább tavasszal, ősszel észrevehetőek. 

 

 PUHATESTŰEK, GYŰRŰSFÉRGEK

 

Egyikük kedvelt vendég, bármit megtenne a kertész, hogy jól érezze magát, hiszen az egész kert lelke. A láthatatlan földigiliszta számára a világ legtermészetesebb dolga, hogy a talajt termőfölddé varázsolja. S cserébe beéri egy kis komposzthalommal. 

 

 screenshot_20220603-002625_2.png

 

Csigát pedig akkor lássunk, amikor a hátunk közepét! Számtalan módszer létezik távoltartásukra. Ki a kacsákat részesíti előnyben, ki kedvenceikkel, sörrel és pitypanggal próbálja elterelni a figyelmüket. Más illatos fűszernövények, paradicsom, fokhagyma ültetésére esküszik. Közéjük tartozom én is. Haszon- és dísznövények összeültetésével sokkal természetesebb, változatosabb világot teremthetünk, ami megvédi önmagát. S ha kertünk még állatbarát is, akkor a békák, gyíkok, sünök elvégzik helyettünk a piszkos munkát.

 

screenshot_20220608-230429_2.png

 

Ha hagyjuk és tiszteletben tartjuk, a kert tudja, mit kell tennie. 

 

A rovarok világa egy külön univerzum. Lehetetlen írni róla a teljesség igényével. Legközelebb mesélek majd róluk is egy keveset. De csak annyit, amennyit mi látunk belőlük. Itt, a biokertben.