Az állatbarát kert- második rész

ízeltlábúak

screenshot_20220701-154747_2.png

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki szeretné minden igényt kielégítően bemutatni az állatvilág legnépesebb kompániájának, az ízeltlábúaknak családját. A kép némileg szűkül, ha csak arra fókuszálunk, ami itt, a saját kertjeinkben, parkjainkban, a mi lábaink előtt elterülő titkos birodalomban zajlik. A most következő rovarok közül néhányról nem is sejtjük, hogy napjainkra a kihalás szélére sodorta őket az emberiség. Nagy részük védett, eszmei értéke akár a 100000 forintot is elérheti. Vigyázzunk rájuk!

 

ARANYOSHÁTÚ RÓZSABOGÁR 

 screenshot_20220630-110612_2.png

Még Radnóti is megénekli ezt a tüneményes, esetlen röptű, lármás zöld bogarat. Szeretjük, örömmel figyeljük, amint végig csetlik- botlik a bodza virágernyőin és becsapódik a rózsafejek közé. Az előadáson jót mulatva eszünkbe sem jut, mennyire hasznos állat ő. Rengeteg a dolga. Miközben nektárt szürcsöl, beporozza a növényeket, befal néhány levéltetvet, aztán eltünteti a rothadt gyümölcsöt.

 

SZITAKÖTŐ 

 screenshot_20220701-132837_2.png

Akinek akkora mázlija van, hogy víz közelében élhet, gyakran van alkalma szitakötőben gyönyörködni. Szerencsére a kerti medencék, pancsolók, madárfürdetők vizét is szívesen látogatja. S ha már erre járt, szivárványszínű szárnyait rebegtetve elfogyaszt néhány otromba kártevőt is.

 

HÉTPETTYES KATICABOGÁR 

 

A piros pöttyös dolgokat valahogy azonnal a szívünkbe zárjuk. A katicabogárról ráadásul eszünkbe jut a csengő hangú, kedves kis mesehős. Te jó ég, hányszor mentettünk tóba pottyant, elázott példányt! Egyik kezünket a másikkal meghosszabbítva ujjról ujjra sétáltattuk. Megpihent, szárítkozott, míg működni kezdtek a kis hártyás, fekete szárnyak. Aztán hirtelen a magasba röpítették újdonsült barátunkat a szükség szülte ujjhegy- felszállópályáról.

 screenshot_20220701-085653_2.png

Ismert erdei körökben az az általános nézet, hogy levéltetű lakoma nélkül nem élet az élet! A naponta százszámra szaporodó kártevő egyik leglelkesebb fogyasztója pedig pont a mi katicánk. Nem csoda hát, hogy ezek a növénypusztító apróságok más szemmel néznek pöttyöshátú jóbarátunkra.

 

A katicához hasonlóan a zengőlegyek is nagy rajongók. Mikor megjelennek a helikopterként egy helyben repkedő, mókás kis példányok, a levéltetű társadalom újabb tömegei kapják meg a kegyelemdöfést. 

 screenshot_20220630-151757_2.png

 

Egy másik lenyűgöző teremtmény, az álcázás nagymestere, az ájtatos manó, becsületes nevén imádkozó sáska. Ő sem szeretne kimaradni a lakomából. Étrendjét a változatos táplálkozás jegyében legyekkel és egyéb kártevőkkel színesíti. 

 

FÜLBEMÁSZÓ 

Kevésbé népszerű, de nagyon hasznos kertlakó a fülbemászó. A kártevők petéit, a levél- és pajzstetveket fogyasztja legszívesebben. Eltakarítja, feldolgozza a túlérett gyümölcsöt, rothadó növényi részeket.

 

 

screenshot_20220630-153302_2.png

Nyár közepére szorgos kis segítőink visszaszorítják a kertet ostromló gonosztevőket. Kikelnek a kert királynői, a legszebb, legpompásabb lepkék és csatlakoznak kisebb, egyszerűbb külsejű társaikhoz! Nálunk az egyik sarokban, a kerítés tövében szabadon tenyészik a csalán. Örültem neki, sosem irtottam. Amellett, hogy remek tápoldatot készíthetünk belőle, bizonyos lepkefajták kifejezetten erre a csodanövényre teszik a petéiket. Belőle táplálkoznak lárváik. A csak csípős ízeket kedvelő, ínyenc peték, lárvák mellett a kevésbé finnyásak is szeretik, de ők megelégszenek a vadvirágos rét füveivel, leveleivel is. 

 

screenshot_20220701-131812_2.png

 

Miután kikelnek a bábból, a lepkék már csak a virágok nektárját fogyasztják. Egyáltalán nem válogatósak. Minél többféle fürtös, ernyős, óriás, vagy apró virágú növényt, fát, illatos, színpompás kerti és vadvirágot kínálunk nekik, annál tovább maradnak. Minden évben izgatottan várom őket. Ha egy földönkívülinek kellene elmagyaráznom, mitől olyan csodálatos az élet itt a Földön, egy virágok bőségétől megrészegült pillangókkal teli kertbe biztosan elvinném. Verdeső szárnyaikkal a lepkék felteszik a pontot a vidámság "I"- jére.

 

 MÉHEK

 screenshot_20220701-153213_2.png

 

Amióta én élek- tehát szemtelenül kevés évtized óta:)-, a Földön élő méhfajok száma majdnem a felére csökkent. Tömegesen pusztítják őket a "növényvédő" vegyszerek, az élőhelyeik csökkenése és a megborult ökoszisztéma miatt szaporodó betegségek, paraziták. Sokan, sokszor elmondják, mennyire fontos ez az aprócska állat mindannyiunk életében! Beporzó rovarok híján, az emberiség jövője is veszélybe kerül. Kitörölhetetlen kép a kínai mezőgazdász látványa, aki egy műanyag nyelű felmosóval simogatja végig egyik fát a másik után. Ő végzi el a beporzók munkáját, mert onnan már most nagyon hiányoznak. Az igazán fontos, igazán jó dolgok ingyen vannak. A gyerekek olyan bölcsek, pontosan tudják ezt. Jogos a felháborodásuk, igazuk van, ha dühösek a felelőtlen felnőtt világra! Biokertet tartani nem úri passzió, nem kiváltság, hanem kötelesség! Minden orvosolható vegyszermentesen. Ami évmilliókig bevált, jó lesz nekünk is! Létfontosságú  virágzó növényeket ültetni minden darab földbe, erkélyre, s ha van rá hely, méhlegeőt létrehozni. A természet, ha békén hagyjuk, újrateremti magát.

 

screenshot_20220701-171445_2.png

 

A méhlegelőn többségben vadvirágok, fűfélék, gyógynövények élnek. Közéjük ültessük a virágos növényeket! Ősszel lekaszálva újraveti magát a pipacs, búzavirág, elszórja magjait a kúpvirág és a kokárdavirág. Évről évre új arcát mutatja majd ez a vidám terület, mely otthont, élelmet, menedéket nyújt a leghasznosabb állatoknak. Föld alatti üregeikben pókok, tücskök, hangyakolóniák élnek itt tökéletes életközösséget alkotva, a szelíd hártyásszárnyúakkal, pillangókkal, katicákkal és a hasznos, ragadozókkal, futrinkákkal, százlábúakkal. Télen pedig bogárhotellel kedveskedhetünk barátainknak, hogy velünk maradjanak egész évben!

 

ÉJJELI BARÁTAINK 

 

Mikor leszáll az est, megjelennek az éjjeli bogarak, lepkék és  kedvenceim, a szenderek. A naplementében könnyen megfigyelhetjük kolibriéhez hasonló mozgásukat. Annyira elmélyülten eszegetik a nektárt, hogy tudomást sem vesznek az őket csodálókról.

 

Minden este ugyanazon az útvonalon igyekeznek fontos dolgukra a függőlegesen repülő, hatalmas agancsukkal hódító szarvasbogár hímek. Feleséget keresnek. 

 

screenshot_20220630-164432_2.png

 

Az orrszarvú bogarak is ilyenkor indulnak udvarolni. A velük való találkozás ritka kiváltság.  

A ganajtúró bogár nappal visszavonul, ő is ilyenkor aktív. Elévülhetetlen érdemekkel rendelkezik az "újrahasznosításban", a talaj termékennyé tételében.

 

screenshot_20220701-223648_3.png

Az éjszaka aktív rovaroknak legalább akkora szerepük van a kert életében, mint nappali társaiknak. Várnak rájuk azok a növények, amelyek ekkor nyitják ki a forróság és a tűző nap elől elrejtőző virágszirmaikat. S hogy észrevegyék őket a sötétben, illatukkal hívják fel magukra a rovarok és az emberek figyelmét. Színek, változatos virágformák helyett a sötétedő ég vásznán egyre fényesebben ragyogó csillagokat figyelhetjük meg. Orrunk megtelik az éjszaka illataival, fülünk bogárzümmögéssel, tücsökzenével és időnként még egy hullócsillagot is elcsíphetünk.