Montaña Amarilla - Tenerife

Costa del Silencio csodája

"Minden, ami él, a Végtelen Óceán szívében született. Ötezer évvel ezelőtt a Tenger Tüzes Istene hatalmasat tüsszentet, s nyomán egy csapásra magas hegy emelkedett ki a habokból. Néhány kíváncsi tengerlakó a partra merészkedett, és a gazdagon burjánzó élet meghódította a szárazföldet..."

 img_20220129_152720114.jpg

 

Szólhatna így is kanári-szigeteki legenda.

Aztán folytatódna:

"Évezredeken át mosták szirtjeit a lágy hullámok, mind többet szakítva ki belőle. Az Élet pedig virágzott tovább. És a Tenger Tüzes Istene teljes valójában megmutatta önmagát. 

Vörös és fekete harci díszét levetve előtűnt égbe nyúló aranyszínű hegy képében, melynek szépségéhez csak a Nap volt fogható."

 

img_2812.JPG

Sokaknak- elsősorban macsó férfiaknak- a Keresztapa mondatai adnak használati utasítást az élethez, mások a Csillagok Háborúját idézik fontos pillanatokban. A XXI. század embere nemcsak az ősi legendákból, olvasmányaiból, hanem kultikus filmekből is szívesen idéz. Infantilis lélekkel rendelkezem. Kedvenc rajzfilmem, a Kung-fu panda jutott eszembe abban a pillanatban... Mint a kis pandát első találkozásakor a mesebeli tigrissel, úgy taglózott le a látvány, mikor először álltam előtte. Az én Nagy Csíkos Babám, a MONTAÑA AMARILLA előtt!

 

screenshot_20220810-130208_2.png

 

A természet e remekműve egy egyedülálló vulkanikus eredetű kúp. Kialakulásakor (3-5000 évvel ezelőtt) a feltörő láva az Atlanti-óceán vizével érintkezett. Az évezredek tengeri eróziója leszakította a láva felső rétegét, így feltárultak a pompás okkertufa képződmények a skarlátvörös felszín alól. Ezeken a fosszilis dűnéken számos séta- és túraútvonal, lábainál 8-25 méter mély káprázatos búvárparadicsom vár minden utazót. Különleges hely ez, vulkáni anyagainak feltűnő világos színével és keletkezésének módjával.

img_20220129_145314146_2.jpg

 

Könnyedén elhelyezhetjük magunkat térben és időben, ha belegondolunk abba, hogy Kolumbusz hajói is erre haladtak útban az Újvilág meghódítása felé. Ugyanez a kép tárult eléjük is a végtelen óceánról! A csillagok alatt, a világ tetején, a semmi közepén átmossa a lelket a szél. Alámerülve pedig a testet a kék ezer színében játszó víz. Csönd van. Ezüst fényben csillogó csőrös csukák vadásznak a sárga, lila, vörös halrajokra, a fenéken barátunk, a teknős kutat a kövek között. Tengeri csillagok nyújtóztatják és tárják felénk karjaikat. Átölel az élet.

screenshot_20220811-005548_2.png

 "A tegnap már történelem, a holnap még rejtelem, de a ma adomány. Becsüld a jelent, mert jót jelent!" (Oogway mester) 

 

A "Sárga hegyet" természeti emlékművé és ökológiailag kiemelkedően védett területté nyilvánították. 

screenshot_20220811-002600_3.png

 

Gyermeki lelkesedéssel verekedjük át magunkat az óriási kavicsokon, hogy a hegy oldalában kialakult természetes napozóágyakra teríthessük a törülközőnket. Fontos, hogy vigyünk magunkkal tengeri cipőt! Anélkül a sziklás part csúszós, éles kövein könnyen fenekére ülhet és megsérülhet az ember.

 

Néhányan magasabbra merészkednek a hegy falán. Jutalmuk szeparált, privát napozófülke. Akik pedig szívesen töltik társaságban a délutánt, azok is megtalálják a számításukat a sziklán kialakított barátságos kis bárban, a Mana Nui Chiringuito- nál. Isteni limonádé, egész öblöt betöltő laza muzsika duruzsolja: Ennél szebb, különlegesebb helyet nem is kívánhat magának az ember.

 

Delfinek és bálnák is gyakori látogatói a Montaña Amarilla előtti vizeknek. Májustól kezdve egész közel merészkednek a parthoz. A búvárkodás és a túrázás mellett bálnalesre is kihajózhatunk a sziget egyik legrégebbi kikötőjéből, Las Galletas- ból. Szuper program, akár különleges ajándéknak is beillik. Az egyik ilyen hajókirándulást cetkutatók szervezik. Környezetkímélő módon, az állatokat szem előtt tartva működtetik a hajót, a bevétel nagy részét pedig a cetfélék és a helyi élővilág védelmére fordítják.

Virágzik a tengeri horgászturizmus és a vízisportok kedvelői is megtalálják itt a számításukat. 

 

 screenshot_20220811-000931_2.png

 

Costa del Silencio és Las Galletas már emiatt a csoda miatt is megér egy látogatást, de a Csend Partja más különlegességeket is tartogat a számunkra. A kisváros büszkélkedhet Tenerife egyik legnépesebb papagáj populációjával. Az utcákon mi sem természetesebb a fejünk felett átrepülő színes szárnyasok látványánál. Ha megállunk, és figyeljük őket megszokott környezetükben, vidám csevegésükkel, kedvességükkel, egymás iránti szeretetükkel felejthetetlen élménnyel ajándékoznak meg.

 

img_3125.JPG

 

Kitűnő, családias reggeliző helyek, hamisítatlan olasz kávézó a hozzá tartozó Mammával és persze az emblematikus medence-szökőkút a benne fürdőzőkkel. Ez Costa del Silencio.

 

 img_3147.JPG

 

Mindenképp sétáljunk át a szomszédos kisvárosba, Las Galletasba is! Barátságos kis kikötője mellett tiszta vizű homokos-kavicsos stranddal, odébb, kavicsos plázzsal vár a fürdőzni, szörfözni vágyókra. A városka óceánparti sétányán isteni halételeket fogyaszthatunk, és a sarki fagyizó is megér egy misét.

A játszótér pálmafái alatt, sós karamellás fagyiheggyel a kézben óhatatlanul is eszembe jut a sós vízből kiemelkedő okkersárga Montaña Amarilla. Az én Nagy Csíkos Babám.

 

screenshot_20220811-003230_2.png