Tündérkert, manóház, ZEN minikert

Ami közös bennük-a nyilvánvalón túl, azaz, hogy igencsak aprócskák-, nem más, mint hogy belépőt jelentenek gyermekeink számára. Egy "Arany Bilétát". Na nem Willy Wonka csodálatos, s egyben egészségtelen édességbirodalmába, hanem a természet szintén varázslatokkal teli világába.

 

screenshot_20220814-212253_2.png

 

Még nem találkoztam senkivel, aki élete legszebb élményei között tesztek kitöltését, vagy egy jó kis dolgozatírást emlegetett volna. Olyannal viszont, aki egy tál málnával, cseresznyével, vagy épp a napsugaraktól még meleg, illatos sárgabarackkal felszerelkezve önfeledten játszott a saját kis kezeivel elkészített tündérkertjében igen. És mégis tanult.

 

Minden tudás, amire egy gyermek saját erőfeszítése árán tesz szert, örökre megmarad. A játék, a mese pedig a legfontosabb tanító. Hatalmas ajándékot adunk, ha végigvezetjük ezen az ösvényen azokat, akik a legfontosabbak nekünk. 

 

screenshot_20220816-122750_2.png

Agyagból, papírmaséból, házilag készített porcelángyurmából épült. Sok közösen eltöltött munkaóra alatt, nyári unatkozás helyett.

Mint minden tisztességes kastélyt, lassacskán ezt is benövi a repkény. Az alapja újrahasznosított műanyag palack, így esténként -köszönhetően a belsejében rejtōzō elemes fényfüzérnek az ablakokon sejtelmes fény szűrődik ki.

 

A szerelem a kert iránt nem is kezdődhetne jobb helyen, mint egy üveggolyó-folyóval, kövirózsa ligettel, apró házikókkal megálmodott, remekbe szabott tündérkertben. Megtervezzük, minden tavasszal rendbe tesszük, gazdagítjuk egy-két pirinyó virágú egynyárival. Épületeket helyezünk el benne, aztán birtokba veszik a lakók. Zen minikert esetében- ezt a Nagyfiam gondozta évekig- pici Buddha szobrok meditálnak a mammutfenyők szerepét játszó borókabokrok árnyékában. A háttérben nyugalmat árasztó "bambuszerdőként" árvalányhaj lengedez. A tündérkerteket pedig ki más népesítené be, mint manók, tündérek és az ég tudja, hány-és miféle apró szerzet? 

 

screenshot_20220814-212541_2.png

 

S persze előkerül a hurkapálca, fonal, botok. Készülnek a gyöngyökkel díszített függönyök, mindenféle medál, csecsebecse kel új életre, átalakul lámpássá, csengettyűvé. Kézzel készített kötéllétra vezet az alsóbb szintekre, ahol egy kellemes, titkos pihenőkertben szürcsölgethetik teájukat a mesevilág lakói. Színesre festett útjelző táblácskák igazítanak útba: jobbra Manóvölgy felé indulhatunk, balra a Láp terül el, a dombokon túl pedig Tündér-rétre érhetünk.

 

Ezek a vasbográcsba, lyukas bádogvödörbe, dézsába és környezetükbe épített icipici kertek pont olyanok, mint az igazi. Rengeteg törődést, figyelmet igényelnek. Látogatják őket az állatok és boldoggá tesznek mindenkit, aki megismeri titkaikat. 

 

 screenshot_20220816-132454_2.png

 

Hogyan készülnek? 

Végy egy kiszuperált edényt, kaspót, régi fonott kosarat, vagy bármit, ami beindítja a fantáziádat! Ha fából, vagy más természetes anyagból készült, béleld ki egy vastag fóliával. Szórj bele apró kavicsot, cserépdarabkákat, vagy murvát. Ez lesz az alsó, kb. 5 cm-es vízáteresztő réteg, így a legnagyobb lelkesedéssel sem fogják majd túlöntözni a kicsik. Erre kerül a már jól ismert homok-termőföld-kavics szentháromság. Ez lesz a tápanyagban gazdag, mégis jó vízáteresztésű ültetőközeg a mélyebben gyökerező növényeknek. A tetejére tiszta termőföld kerüljön, hogy az egynyári virágok is jól érezzék magukat! Csak néhány fajta növényre lesz szükség. Ha erdőt, magas fenyőt szeretnétek, akkor egy formás kis borókakúp lesz a jó választás. Kerekre nyírva pedig lombos, örökzöld fa lesz belőle. Erikát, hangát ültessetek, ha virágzó fácskára van szükség lányos tündérkertbe! Jöhetnek a cserjék és a gyep! A sziklakerti évelők közül bármelyiket is választjuk, csodásan megállja majd a helyét. A varjúháj fantasztikus kis növény. Húsos levélkéi remekül megtartják a vizet, szép párnát képez a talajon és fehér, vagy sárga csillagvirágaival tökéletes virágszőnyeget terít a tündérek és koboldok lába elé. A kövirózsa szépsége vetekszik igénytelenségével (alig kell locsolni). Elmaradhatatlan szereplője a minikertnek. Akár egyenként is ültethetjük, szépen terjeszkedik majd. A bokor szerepét betöltheti egy kis kakukkfű, de ezt jövőre, ha túlzottan megnő, át kell majd ültetni. Egy folyamatosan virágzó, kis virágú egynyárit is válasszatok! Ausztrál százszorszép, mini petúnia, mézvirág, lobélia, kis fukszia, vagy akár mini árvácska is jöhet. Ez lesz az a növény, ami állandó gondozást igényel majd. A gyerekek öntözhetik, eltávolíthatják az elszáradt virágaikat. Utána pedig mulcsoljatok kaviccsal, helyezzetek el egy-egy szép formájú követ szikla gyanánt, építsetek kacskaringós utat, mécsestartó-házikót, hintát, homokozót! Aztán-learatva a közös munka gyümölcsét-háttérbe húzódva egy desszertnek is beillő kávéval gyönyörködhettek benne, hogyan szökken szárba a gyermeki képzelet!

 

 screenshot_20220816-130558_2.png

 A madarak nyárra kölcsönadták a madáretetőt

 

S persze a kis világokon kívül, a nagy kertben ugyanúgy megtörténik minden. Sok-sok pancsolás, hinta, tollas, gólyaláb, meg aszfaltkréta és magvetés, saját kannával locsolás, olvasás, szüret. 

 

screenshot_20220816-130027_2.png

 Körülötte a Tiltott Rengeteg tobozból

Nosztalgiával idézem fel a 10-15 elmúlt nyarat, amiket így játszottak végig a gyerekeim a kertben. A Kislányom is kamaszodik már. A varázsvilágot most már inkább Harry Potterrel együtt járja be keresztül-kasul. De ha nem is ül naphosszat horgolt párnáján a minikert előtt, kis kezében babákkal, annyi időt akkor is szakít rá, hogy gondozott és szép legyen. 

Néha az elfoglalt bátyjának is besegít. Hogy jól érezzék magukat a kis Buddhák dagasztóteknőbe költöztetett ZEN birodalmukban. 

 

screenshot_20220814-212357_2.png

 

A legtöbb, amit adhatunk a gyerekeknek az együtt töltött idő és a tudás arról, amit mi fontosnak tartunk. A természet csodavilágát együtt megismerni óriási kaland. 

 

Itt is van édesség, mint Willy Wonka csokigyárában. Csak itt a fán terem, bokorba kell bújni érte. Varázslatos, ugye?