Júniusi tennivalók a biokertben

Tervezzünk Titkos Kertet 7.

Amikor létrehoztuk, az elsődleges cél a szépség mellett az volt, hogy kertünk illatozzon tavasztól őszig, reggeltől estig! Nagy vállalkozás, de nem lehetetlen. Mára napközben levendula-, rózsaillat, vaníliás, parfümös aromák lengik be a kertet. Sötétedés után pedig az estike semmihez sem fogható "jó szaga" ringatja álomba az itt élőket. 

screenshot_20220604-170719_2.png

 

A "Titkos kert" nem lehet illatok nélkül igazán titkos. Ha nem lennének, akkor a színek, formák látványa sem nyerne misztikus mélységet. Az illat a Fűszer.

Orránál fogva vezeti az embert a fakorongokból, kockakövekből, régi téglákból kirakott kacskaringós kerti utacskákon egészen a mesék világába.

(Minket a jobb felsőn)

 

screenshot_20220604-165218_2.png

 

Az ösvényeken haladva lábunkhoz ütődő levendula, citromfű, rozmaring, kakukkfű, zsálya felszálló aromái jó szolgálatot tesznek a beljebb lakóknak is. Sok kártevőt tartanak távol egynyári barátaikkal, a bársonyvirággal, meg az alacsonyabb növekedésű koktélparadicsommal együtt. 

 

screenshot_20220604-210717_2.png

 

A kerítések, pergolák júniusban roskadoznak a virágba borult futó- és kúszórózsák alatt. Szürkületkor átadhatják a stafétát a bódító illatú, vízimádó loncnak. Mindkettővel jól mutat a klematisz. A rózsák virágzási idejét meghosszabbíthatjuk, ha mindig visszavágjuk az elszáradt virágfejeket.

 

A kora tavasszal elültetett fa már biztosan mindenkinél meggyökeresedett. Hetente locsoljuk, árnyékába telepítsünk gerániumot, árnyliliomot, meténget, páfrányt. Ha savanyú a kertünk talaja, költöztessünk alá hortenziákat. A virág színe jelzi, mennyire savas a földje. Egy- két tő szegfű, egynyári petúnia elfér még az ágyás szélén, ülőhelyünk közelében. Kaviccsal, tobozzal, mulccsal takarjuk a dísznövények talaját, hogy a nedvességet bent, a gyomokat távoltartsa! 

 

 screenshot_20220604-213825_2.png

 Baloldalt klematisz és lonc együttese

 

A tölgylevelű hortenzia igénytelenebb a talaj tekintetében, virágainak színe pedig az idő előrehaladtával hófehérből rózsaszínbe hajlik.

Pünkösdi rózsa, fás bazsarózsa, fáklyaliliom, jukka, tündöklő  sásliliomok nyílnak nap nap után egyre nagyobb számban. Csatlakozik hozzájuk a nyáriorgona is, velük együtt pedig a pillangók, méhek, szenderek is többen lesznek.

screenshot_20220605-015236_2.png 

Ha akad napos kertrész, mindenképp próbálkozzunk gaura ültetésével! Nőnemű kamaszaink imádni fogják. Romantikus látványt nyújt a rózsák előterében levendulával, zsályákkal, árvalányhajjal társítva. 

 

screenshot_20220605-012343_2.png

 A napsütés előcsalogatja a virágok illóolajait 

 

A fiúknak furcsa, extrém megjelenésű fűfélékkel kedveskedjünk! Kék színű deres csenkeszből piros japán vérfűből (alangfű), csíkos zebrafűből képezzünk nagy foltokat! A fekete kígyószakáll színében egész évben gyönyörködhetnek. A háttérben jól mutat a bambusz. Ha kevés a hely, válasszunk lassan terjeszkedő fajtát!

 

screenshot_20220604-195251_2.png

Türelmesebb, álmodozó lelki alkatú ifjakkal együtt alakra nyírhatunk egy borókát, vagy más örökzöldet. Mondjuk egy pompomtuja kialakítása, gondozása közben időnként elmélyülhetnek a gondolataikban. 

 screenshot_20220608-105448_2.png

 

Kerti tó, csobogó híján egy szép mintájú madárfürdetővel behozhatjuk a vizet is a kertünkbe!

 

Az idei magvetés rengeteg búzavirágot, margarétát, lent és estikét termett. Később lesz bíbor kasvirág is bőven. Miután növényeink elvirágzottak, gyűjtsük be a magjaikat, szárítsuk ki és tegyük őket felcímkézett papírzacskókba, hogy legyen majd mit újravetnünk. Az elszáradt virágfejek egy részét mindig a növény alá fektetem. A kipergő magokkal ugyanígy örökítették át magukat az évezredeken. Olyan jó azt hinni, hogy én is részévé válhatok ennek a folyamatnak. Szépen fejlődnek kis palántáink is. Nyáriorgona, levendula hozza legelső virágait. 

 

 screenshot_20220605-143610_2.png

 

Esténként öntözzük őket, hogy minél inkább felfrissüljenek, hosszabban olthassák a szomjukat! Ahogy a paradicsomot, paprikát, padlizsánt, pattiszont, dinnyét, s a veteményes többi növénykéjét is! Tövüket tovább tarthatjuk nedvesen, gyommentesen, ha gondosan betakarjuk szalmával. A paradicsomot, paprikát támasszuk meg, a gyökérzöldségeket ritkítsuk, hogy szép nagyra nőjenek és ne támadják meg őket a gombák! A tépősalátát folyamatosan fogyasszuk, így mindig lesz utánpótlás!

 

 screenshot_20220605-115218_2.png

 

Szedjük le együtt az érett epret, cseresznyét, készítsünk lekvárt, tegyünk belőlük csomagokat fél kilónként kimagozva a fagyasztóba! Így elküldhetjük magunknak a vidám, közös nyár eleji napok üzenetét a hideg időkre.

 

Biztosra veszem, hogy sokatok varázslatos birodalma gyönyörűen alakul már. Szívesen bekukcskálnék hozzátok a kulcslyukon, megnézném, ki milyet álmodott magának!  A kertművészet számtalan szépsége között az egyik, hogy soha nem készül el a végeredmény. Minden reggel van új látnivaló, és a naplemente új ötleteket lobbant lángra a kertész lelkében. 

 

Üljünk hát ki a szegfűillatal átitatott levegőre; pihenünk meg a padon új, Titkos Kertünkben a fa alatt egy jó könyvvel a kézben egy tál gyümölcs, sütemény társaságában. És ne felejtsünk el kortyolni hozzá illatos házi bodzaszörpöt!

 

screenshot_20220604-225743_2.png