Az ősz sztárjai

Milyen növényt ültessük szeptemberben?

20220908_014207_0000.png

 

A kertet sújtó szárazság kellős közepén, amikor a nyár virágai lassan az enyészetéi lesznek, egyszer csak elered az eső, lehűlnek az éjszakák, és az ősz egy kicsit átrendezi az erőviszonyokat. Ekkor ébred új életre a pompás varjúháj. Sok kertész számára a túlélés jelképe ez a húsos leveleiben, szárában rengeteg vizet raktározó, sokszínű növény. A szárak végén tányérszerűen elhelyezkedő, csillag alakú virágai felvonultatják a rózsaszín szinte minden árnyalatát a fehértől egészen a sötét bordóig. S nemcsak a virágok színe ilyen változatos. A pompás varjúháj számtalan fajtája között megtalálható az egészen aprócska, kaspóba, vagy ágyás legelejére való bordó szépségtől kezdve a több, mint fél méter magas, üde zöldjével teljes figyelmet magára vonó, sövény módjára terjeszkedő óriásig szinte minden. Ami közös bennük, hihetetlen túlélőképességük mellett, hogy rendkívül jól szaporíthatóak. Akár levéldugványt, akár a szárain évről évre egyre nagyobb számban megjelenő oldalhajtást, vagy akár a tőosztással kapott fél növényt ültetjük el, szinte garantált a siker. Vidám kerek leveleivel, szépséges virágaival nem okoz csalódást a kertésznek az ősz egyik sztárja, a

 

20220907_211853_0000.png

  

ŐSZIRÓZSA 

 

Az igazi élénk színű, nagybetűs Virág. 

Mintha emlékezne az ecsetjével egyre élénkebb, egyre valószerűtlenebb színekkel és formákkal játszó festőművész, az időjárás arra, mikor még csak tanulta, hogyan kell színfoltokkal telepettyezni a kert festővásznát. Minden apró szirmot gondosan megrajzol, hogy időről időre emlékeztessen minket is saját nagy műgonddal elkészített bordó, fehér, sötétlila gyermekrajzainkra. Elérkezett az őszirózsa tündöklése. Nyár közepén vágjuk kicsit vissza ezt a borzas kis virágcsokrot, hogy ősszel egyenesen álljon, s még kerekebb, tömöttebb bokorról mosolyognak az ég felé klasszikus virágfejecskéi! 

 

20220908_012437_0000.png

 

Az évszak másik elmaradhatatlan dísze, az őszirózsa legjobb barátja. A picike, szerény fehér virágoktól kezdve egészen a dáliára emlékeztető, magenta színű óriásokig számtalan fajtája létezik. Sajnálom, hogy sokak emlékezetében temetővirágként él, mert igen vidám színeket visz az ágyásokba a sokszínű, hosszan virágzó krizantém. Próbáljunk meg kicsit más szemmel ránézni!

 

20220908_000801_0000.png

 

Sempervivum- beszédes név! És bizony, szinte örőkéletű a gazdája, a mérsékelt égöv aloe vera-ja, egyik varázsnövénye, a gyönyörű szép kis kövirózsa. Tökéletes külsejét télen- nyáron megőrzi. Folyamatosan terjeszkedik, benövi a sziklakerteket, viragládákat. S mire a kolónia egyik-másik gömbölyű növénykéje meghosszabbodik, hogy csillagvirágait az égnek meressze és egyetlen virágzása végeztével elszáradjon, helyére három-négy újabb társa lép. Gyakran illusztrálják a Fibonacci- számsort is ezzel a növénnyel. (Melynek minden tagja az előző két tag összege, a számok segítségével pedig egy tökéletes spirál rajzolható fel). Látványa és szaporodásának módja is bizonyítja, hogy a világ teremtője csakis matematikus lehetett. Vagy még inkább kertész- az isteni geometria láttán. Komolyra fordítva a szót a kövirózsa értékét még magasabbra emeli gyógyító, gyulladáscsökkentő képessége. Fülfájdalom esetén egyik húsos levelének nedvét vattapamacsra csöpögtetve, fülbe helyezve lehúzza a gyulladást. 

 

20220907_212256_0000.png

 

Ez az aromás illatú, gömbölyű cserje ilyenkor, az ősz elején borul igazán virágba. Levendulakék virágai a hajtáscsúcsokon jelennek meg, s hosszan szépek maradnak. Kúpvirággal, kokárdavirággal, varjúhájjal, hortenziával társítva ágyásban és vázaban, vágott virágként is jól mutat. Kékje mellett a fűfélék búzaszínű, vagy rózsaszín kalászai nyugalmat, az időtlen nyár emlékét csempészik az ember szívébe.

 

png_20220907_211236_0000.png

 

Az egyszerű és a különleges zsályafélék is csodálatosak ilyenkor. 

 

JAPÁN JUHAR

 

A tavasz mellett az ősz a másik kedvenc évszaka ennek az egzotikus fának. Hihetetlen színekben pompáznak ez idő tájt még a nyáron zöldre váltó fajták is. Nem tudom elképzelni, hogy bárkit is hidegen hagyna az őszi japán juhar látványa. Minden tekintetet magára von a lángoló vörös, bordó, sárga, vagy egy ezek változatait, átmeneteit felvonultató lombkorona.

 

20220908_000413_0000.png

 

Ők pedig az én kedvenceim. Olyan sokféle, annyira nagy fajtagazdagságot felvonultató növénynemzetségről van szó, hogy egyszerűen nem lehet megunni. Ha a fűfélékre gondolok, azonnal eszembe jutnak az egészen aprócska, pompomra emlékeztető kék (vagy deres) csenkeszek, a fekete kígyószakáll, a csíkos-foltos kálmosfű. Az árvalányhaj szerkezetet, lágyságot kölcsönöz a kertnek. Az aranyszínű fény, ami megcsillan virágain, szálain, semmihez sem fogható. Földöntúli szépség. 

Tollborzfű. Máshol gazként nő a repedésekben, nálunk pompás dísznövény. Érzékeny a fagyra, ezért takarni kell a tövét. Csodálatos puha kalászokkal és tökéletes gömb formával hálálja meg a törődést. A pampafű már nálunk is jól érzi magát. Megéri odafigyelni rá, mert hatalmas és gyönyörű! Otthonában, a Dél- amerikai pampákon nyáron forró, de esős, télen pedig száraz és hűvös az idő. Ha nyaranta időnként meglocsoljuk, télen pedig takarjuk a tövét, gond nélkül áttelel nálunk is. Nálam nagyon bevált számára egy déli fekvésű rézsű teteje.

Még a menyasszonyi csokromat is egy fűféle, a myschantus tette különlegessé. A felül kis hófehér, kerek liliomcsokor alól kilógó hosszú szálak végére fehér gyöngyöket fűztünk. Lassan húsz év telt el azóta, de pontosan olyan élénken virít most, csukott szemem mögött is az a csokor, mintha itt lenne a kezemben. Ilyenkor ősszel a myschantusok gombócai felett lebegő a fehér és rózsaszín virágok eszembe juttatják azt a kis liliomcsokrot. A kert nemcsak önnön szépségét, hanem ezeket a történeteket is elsusogja gazdáinak a fűféléket zizegtető széllel.

 

ERIKA, HANGA , CSARAB

 

Mindhárom növény a hangafélék nemzetségének tagja. A vékony hanga kivételével télállóak. A többiekhez hasonlóan ő is ilyenkor bontja ki harang alakú virágait, de a hideg hónapokra be kell vinni, míg társai egészen tavaszig tündökölnek. Díszkáposztával, árvácskával összeültetve, vagy sziklakertben egyaránt jól mutat mind a három. Az alpesi erika és a csarab még akkor is színnel töltik meg a kertet, mikor a többi növény hó alatt pihen.

 

png_20220908_005124_0000.png

 

A sövények, ha tűztövis, vagy homoktövis alkotja őket, ünneplőbe öltöznek ilyenkor. Kerítésre, falra futtatva impozáns védvonalat képeznek, ami tüskéivel távol tartja a betolakodókat , a madarak pedig hálásak lesznek nekünk a lakomával teli fészkelőhelyért. Más bogyósokkal, csipkerózsával is kombinálhatjuk ezt a varázslatos sövényt. 

 

Lehetetlen a teljesség igényével beszélni a szeptemberben ültethető, látványos növényekről. Érdemes elsétálni a kertészetbe is, hátha megakad a szemünk egy új kedvencen. Mikor már nagyon unjuk, hogy nem sikerül lépést tartani a mókuskerék szédítő pörgésével, menjünk ki a természetbe! Almát eszegetünk, a folyton változó szeptember pedig megtanít minket is egy kicsit más színben látni a világot.